Rajasthan 8th Result - आठवीं बोर्ड रिजल्ट - DIET 5th or 8th Class Result - Rajasthan Results

general knowledge 2019 pdf

November 25, 2018 | By Computer Hindi | Filed in: general knowledge 2019.

general knowledge 2019 pdf Lucent arihant general knowledge 2019 pdf free download Pdf Free Download Hindi and English Edition Samanya Gyan Curretn gk 2019

1. Whom of the following was DR-B R Ambedkar interpreted as the heart and soul of the Constitution?
(a) Elimination of untouchability
(b) ✅ the right to constitutional remedies
(c) Right to equality
(d) Right to life

2. Which of the national parks below is known for the population of red pandas?
1. Khagachedjoga National Park
2. Naura Valley National Park
3. Sigalila National Park
Kuutah
(a) 1 and 2
(b) 2 and 3
(c) 1 and 3
(d) All ✅ above

3. Consider the following statements:
1. Niyutatif speaker of the Lok Sabha Committee.
There are only members of Lok Sabha in the Public Accounts Committee.
The above statement/ Which of the statements/ The FROM statement is true/ Is?
(a) only 1 ✅
(b) Only 2
(c) both 1 and 2
(d) neither 1 nor 2 general knowledge 2019 pdf

4. Consider the following statements regarding the Indian Forest Survey Report 2015.
1. There has been a net increase in Vanavaran in the hilly and tribal districts of the country.
2. The forest area of north Eastern states of India has been declining.
3. The mangroves cover has also been reduced in the country compared to the previous assessment.
Given statement/ Which of the statements/ Right from/ Is?
(a) only 1
(b) only 2 and 3
(c) only 1 and 2 ✅
(d) 1, 2 and 3

5. Consider the following statements about ‘ Harikatha ‘ Kareh
1. This is the Hindu religious discourse of storytelling.
2. It originated in Maharashtra. _
_ Right Choice Chuneh
(a) only 1 ✅
(b) 2 only
(c) both 1 and 2
(d) None of these

6. Identify the wrong match.
(a) January 25-Indian National ✅ voters Day
(b) February 24 – World Cancer Day
(c) March 22-World Day for water
(d) April 22-Earth Day ✅

7. Choose the correct statement using the code below:
1. Siroco is a quiet and arid local breeze in Africa.
2. They either originate from North Africa or sometimes south of the Alps and drifted towards the north in the southern Mediterranean basin. general knowledge 2019 pdf
Code
(a) only 1
(b) Only 2
(c) both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2 ✅ general knowledge 2019 pdf

8. High Court judges are charged over pensions
(a) Consolidated fund ✅ of India
(b) Consolidated Fund of State
(c) Contingency fund of India
(d) State contingency fund

general knowledge 2019 pdf

1. भगवान बुद्ध को ज्ञान की प्राप्ति कहाँ हुई थी?

उत्तर -: बोधगया general knowledge 2019 pdf

2. आर्य समाज की स्थापना किसने की ?

उत्तर -: स्वामी दयानंद ने

3. पंजाबी भाषा की लिपि कौनसी है ?

उत्तर -: गुरुमुखी

4. भारत की मुख्य भूमि का दक्षिणतम किनारा कौनसा है ?

उत्तर -: कन्याकुमारी

5. भारत में सबसे पहले सूर्य किस राज्य में निकलता है ?

उत्तर -: अरुणाचल प्रदेश

6. इंसुलिन का प्रयोग किस बीमारी के उपचार में होता है ?

उत्तर -: मधुमेह

7. बिहू किस राज्य का प्रसिद्ध त्योहार है ?

उत्तर -: आसाम general knowledge 2019 pdf

8. कौनसा विटामिन आंवले में प्रचुर मात्रा में मिलता है ?

उत्तर -: विटामिन C

9. भारत का प्रथम गवर्नर जनरल कौन था ?

उत्तर -: विलियम बैंटिक general knowledge 2019 pdf

10. कागज का आविष्कार किस देश में हुआ ?

उत्तर -: चीन genera general knowledge 2019 pdfl knowledge 2019 pdf

11. गौतम बुद्ध का बचपन का नाम क्या था ?

उत्तर -: सिद्धार्थ general knowledge 2019 pdf

12. भारत में सशस्त्र बलों का सर्वोच्च सेनापति कौन होता है ?

उत्तर -: राष्ट्रपति general knowledge 2019 pdf

13. रतौंधी किस विटामिन की कमी से होती है ?

उत्तर -: विटामिन A

14. पोंगल किस राज्य का त्योहार है ?

उत्तर -: तमिलनाडु

15. गिद्धा और भंगड़ा किस राज्य के लोक नृत्य हैं ?

उत्तर -: पंजाब

16. टेलीविजन का आविष्कार किसने किया ?

उत्तर -: जॉन लोगी बेयर्ड

17. भारत की पहली महिला शासिका कौन थी ?

उत्तर -: रजिया सुल्तान

18. मछली किसकी सहायता से सांस लेती है ?

उत्तर -: गलफड़ों

19. इंकलाब जिंदाबाद का नारा किसने दिया ?

उत्तर -: भगत सिंह ने

20. जलियांवाला बाग हत्याकांड कब व कहाँ हुआ ?

उत्तर -: 1919 ई. अमृतसर

21. 1939 ई. में कांग्रेस छोड़ने के बाद सुभाषचंद्र बोस ने किस दल की स्थापना की ?

उत्तर -: फॉरवर्ड ब्लॉक

22. पंजाब केसरी किसे कहा जाता है ?

उत्तर -: लाला लाजपत राय

23. सांडर्स की हत्या किसने की थी ?

उत्तर -: भगत सिंह

24. 1857 ई. के विद्रोह में किसने अपना बलिदान सबसे पहले दिया ?

उत्तर -: मंगल पांडे

25. भारत की पहली महिला राज्यपाल कौन थी ?

उत्तर -: सरोजिनी नायडु

26. माउन्ट एवेरेस्ट पर दो बार चढ़ने वाली पहली महिला कौन थी ?

उत्तर -: संतोष यादव

27. ब्रह्म समाज की स्थापना किसके द्वारा की गई ?

उत्तर -: राजा राममोहन राय

28. स्वामी दयानंद सरस्वती का मूल नाम क्या था ?

उत्तर -: मूलशंकर

29. वेदों की ओर लोटों का नारा किसने दिया ?

उत्तर -: दयानंद सरस्वती

30. रामकृष्ण मिशन की स्थापना किसने की ?

उत्तर -: स्वामी विवेकानंद

Books written during the independence movement general knowledge 2019 pdf
~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~-~
● My acceparimate with the Truth ‘, Indian Homarula, Mai early life, My autobiography, Mai Chailadhud and Hindu Swaraj
— Mohandas Karamachanad Gandhi
● Discovery of India, Galimapasej of history, a bunch of old letters, my Autobiography (Atovayogaraphi), India and the Valarad, a letter from his father to his daughter
— Jawahar Lal Nehru
● India Divider — Rajendra Prasad
● Anahaipi India — Lala Lajpat Rai
● Wise of Indian Idipenadenass — v. D. Savarkar
● Hits for self culture — Hardayal
● India Vince Freedom — Abul Kalam Azad
● Neil Mirror — Dina Banadhu friend
● Tarana-e-Hinds — Iqbal
● Anand Monastery, cranial Kunadla, Chanadarashekhar, Durgesh Nanadini
— Bakim Chandra Chatterjee
● Poverty and anabaritish rule in India — Dada brother Noroji
● A nation in making — Surendarnath Tagore
● How India font for Freedom — Annie Bessent
● A phase of the Indian struggle — Shyama Prasad Mukherjee
● Geetajali, figure, blond, Hungarian stones, post office,
Karisenat Moon, HC Dansar, Gardner — Rabindranath Tagore
● India from Curzon to Nehru & after — Duragadas
● Life Devine, Aces on Gita, Savitri — Arvind Ghosh
● Broken wing, greens of India, Golden Theresh Valarad of tie — Sarojini Naidu
● Release & Culture, nations voice, recanciliation — c. Rajgopalachari
● Hindu view of life, Relijan and society, Relijan and culture, Indian philosophy, East & West Relijan, ideologist view of life — Dr. Radhakrishan
● The story of Mai Life — Morarji Desai general knowledge 2019 pdf
● The scope of Haipines — Vijayalakashami Pandit
● Viceroy General (Lord Vavel), Gaidarig Satamaras, History of the second Valarad War, Mountbatten and Partition of India — Winston Churchill
● Freedom et midnight, fifth Harasamen — Larry Collins, Dominic Lapiare
● Gunahagar of India Division — Dr. Ram Manohar Lohia
● India Toode — Rajni pamadatat
● Idiyaj past — Arthur-E-Macdonil general knowledge 2019 pdf
● Indian renascence — c. F. Enadruuj
● Indian Islam — Titus
● Infant Marage and Infosrod Widohud in India — B. M. Malabari
● Ahmadiya movement (Ahmadiya movement) — H. A. Batar general knowledge 2019 pdf


Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *